SKECHERS TR – CASUAL SHOWROOM ORTAKÖY, BEŞIKTAŞ, TURKEY

SKECHERS TR – CASUAL SHOWROOM ORTAKÖY, BEŞIKTAŞ, TURKEY

📅06 maggio 2016, 15:54
TESTO ITALIANO

This retail interior by Zemberek Design includes a modular and dynamic shelf system for presenting sneakers.

concept store Schekers retail design Zemberek

Located in Istanbul’Ortaköy neighborhood, the store has been designed for american footwear company Skechers and is used to showcase the brand’s latest products. The design team completely reorganized the existing space, with a wall delineating the interior and separating the building’s circulation routes from the main display area.

The showroom is used for presentation of season products to the dealer agents by the sales representatives of the brand, in order cycles. Irrational plan of existing space was not convenient for the ‘main volume’, feeling that aspired to be created in accordance with the use case of the space. In accordance with these inputs, the space is divided with a wall delineating the interior and separating the building’s circulation routes from the main display area. Casual category of the brand products appeal.

Decisions about the materials, designs of the exhibition units used for specialized product groups and movable furniture selections took shape within this approach. There were different sub product groups in casual category of the brand which vary by classification and count every season.
concept store Schekers retail design Zemberek

More conventional display cases are also employed, in a comfortable area of seating, or an island unit for footwear consultation. A modular and dynamic shelf system is designed that provides opportunity for sales representatives to organise their exhibition styles by classifying products in an easy and flexible way, and so as to present variability according to different customers, in order cycles.

The system is created by mounting solid wood pieces which can stay closed and open, to interior wall with a simple mechanism that can turn pivot in front of the wall. This system, which can also used with the purpose of separating selected/non-selected products by the visitors, strengthen user-space relation from the point of providing opportunity to interactive use. This shelf system is repeated with a variation that creates a semipermeable situation on line of the divider wall which surrounds the main volume. The space gained transparency with this variation at the rate of intensity in closed and open position of wood pieces.

concept store Schekers retail design Zemberek

Architectural Design Zemberek Design
Design Team Basak Emrence, Safak Emrence, Ece Ilgin Avci, Cansu Sezer, Pinar Sunbul
Location Ortaköy, Beşiktaş, İstanbul, Turkey
Area 85 sqm
Photos courtesy Safak Emrence
by AN shopfitting magazine no.132 ©


 

Share this article: