Kinnersley Kent Design re-designs the White Tower store at the Tower of London

Kinnersley Kent Design re-designs the White Tower store at the Tower of London

📅02 novembre 2017, 10:39

link-Italian-text

The Tower of London, England’s number one paid-for heritage attraction falls under the management of Historic Royal Palaces. From its 11th century origins as one of the great Norman palaces to the modern day, The Tower of London has always played an important historic role and was a potent symbol of English and British rule.

Kinnersley Kent Design’s gift shop new concept was inspired by the aesthetic of The White Tower itself and the building’s innate theatre and character, with its high vaulted ceilings and wonderful raw stonework, geologically-analysed as made up of thirteen different types of stone from the various periods of its life. Rather than covering these natural assets, the new concept sought to reveal and celebrate the building’s structure, adding to it via a raw and honest material palette that draws inspiration from these materials, as well as from the weaponry and armour housed on public exhibition on the floors above.

Kinnersley Kent Design white tower store london
When it came to circulation, the existing floorplan had to remain untouched because of the building’s listed status and so its essential form remains: a central space with six alcoves, three to each side. The new design improved the in-store customer journey, however, by freeing up the central circulation route, replacing existing mid-floor units with new grab-and-go displays, set back slightly into the alcoves to increase the sense of space, whilst still being enticing enough to draw visitors in.

Kinnersley Kent Design White Tower Londra
All the units and any new lighting had to be freestanding as the restrictions meant they could not be attached to the walls or ceiling. The bespoke new modular display units are made up of blackened steel structures, with oak units plus burnt larch tops and brushed brass detailing (shelf holders, handles and knobs). Rather than encasing the existing architecture as before, the units feature stainless steel mesh at the back, subtly referencing chain mail while helping to reveal and celebrate the original stone wall located behind. Backlit, the units create a glow around the products as well as highlighting the rough texture of the historic walls behind. They are also modular and can easily be adapted and adjusted.

Kinnersley Kent Design White Tower LondraThe visual merchandising components were specifically designed for this project. The space had to be easy to re-stock throughout the day as the shop gets so busy. Therefore, the fixtures allow for maximum visual merchandising flexibility, while providing the framework and structural support for the key design feature of the new scheme: three huge, bespoke pendant lights over the central walkway. Cleverly attached to the units, the lights rise up in three arches, mirroring and accentuating the vaulted ceiling. To create a greater feeling of intimacy in the alcoves and better highlight the products on the perimeter display, Kinnersley Kent Design also lowered the existing hoop pendant lights by one metre.

Dramatic down lighting creates a spotlight on the exit doors, signalling a clear navigational path to customers. The lighting also draws attention to the design detail of the oak doors, which are punched through to metal behind in a pattern inspired by the armour housed upstairs in the Tower. Both cash desks have been relocated closer to the exit and face each other in the rear alcoves, minimising any disruption caused by queuing.

The designers also extended the flagstones throughout to cover the alcove floors as well as those already in the central walkway, using architecturally-salvaged flagstones treated to ensure a uniform fit with the original existing flooring. This makes the space feel bigger and more streamlined. The overall result is a dramatic, warm and practical space with a robust and authoritative aesthetic – one that’s authentic and appropriate to the historic location.

Kinnersley Kent Design Team
Partner in charge Glenn Kinnersley
Architectural and interiors team Jill Higgins, Mark Leib, Simon Krapf
Photos courtesy Kate Berry

Kinnersley Kent Design

Kinnersley Kent Design is one of British design’s most prestigious consultancies, founded 27 years ago by partners Glenn Kinnersley and Mick Kent, who run the business with partners Paul McElroy and Jill Higgins. The company has studios in London and Dubai and a multi-award-winning portfolio that spans distinctive, branded interiors in retail, leisure and hospitality for leading global brands. Clients include Fortnum&Mason, Albert Roux, Bateel (LVMH), The East India Company, Mint Velvet, Jaeger, The Athenaeum Hotel, Marks&Spencer, Fenn Wright Manson, House of Fraser and Historic Royal Palaces.
by AN shopfitting magazine no.141 ©


 

Share this article: