Neo-retro style rule for the  fit-out of the Jawed Habib salon by Sync Design Studio.

Neo-retro style rule for the fit-out of the Jawed Habib salon by Sync Design Studio.

📅15 Giugno 2020, 12:23
TESTO ITALIANO

Sync Design Studio a team of young architects and interior designers who aim at redefining spaces by enhancing aesthetics and emotion designed concept to brew up something interesting for their 1000 sq. ft. Mukherjee Nagar, branch in Delhi.

The place is fashioned up in a smart, Neo-retro mood, considering it is all the rage recently. The design is ruled by shades of grey with well-decided bursts of natural pine wood. This scheme is then bathed in a soft yellow light giving the ambience a crisp yet bouncy quality. The space is topped by a ceiling where the exposed services are in a calm bentonite grey, dictate a sincere industrial charm.

The pinewood reception desk is a stately welcome which is elegantly contrasted by the metal divider screen; the wood and metal together instill the rustic modern vibe that was intended. Pine wood is used extensively over the ceiling and furniture.
The wooden ceiling rafters are placed linearly at a uniform distances aligned with the shorter span of the layout. These primary rafters are bisected perpendicularly with secondary rafters, which begin above the ‘Make-up Section’ and terminate right above the staircase in gradual lengths. This partly grid ceiling adds an extra dynamics to the design.

Neo-retro style rule for the  fit-out of the Jawed Habib salon by Sync Design Studio

Starting from the most popular hair-cutting section that is placed in open sight to the pedicure, manicure and hair spa zones that are semi private, are housed next to windows. The windows open to the outside and a conscious attempt has been made to bring in a lot of greenery into the salon. The indoor planters are placed at random levels over the shelves, this essence the space towards warm and cozy environment. Also corroborating the continuity of space, the private rooms have been placed separately to provide a tranquil and serene environment- relaxed and aloof from the world. The washroom is centrally placed in the layout; it’s in between the three approaching doors of the private rooms. This positioning is ideally accessible for all the users in salon.

The manicure/pedicure sections are separated through the metal screen from the styling section to maintain a certain degree of bifurcation of the space and to generate a sense of privacy and comfort for the user. These metal screens and metal railings are tailor made as per the desired ribbon-fluidic flow design pattern. The fabrication process was precisely hand crafted according to the details.

An angular juxtaposition of complex flooring pattern in grey and white flooring imparts a movement to the otherwise still elements that face each other covertly. The set up almost reminds one of the urban-retro moods of the design.

Neo-retro style rule for the  fit-out of the Jawed Habib salon by Sync Design Studio

The rawness of the built space is utilized by leaving the pine wood natural. The flatness of the wall is skillfully articulated by projecting 5” wooden bands between which the mirror consoles appear to be nestled. The mirror consoles that are not set against the wall are suspended from the battens, and hence help eliminate the visual weight from the central circulation spaces. These mirrors have also been positioned so that they reflect with each other, creating a seemingly endless repetition of volume.

The ‘Make-up Section’ has unique mirror setting for the user, the central mirror has wing mirrors on either sides which are pivoted to be adjustable. This lets the user to view themselves from various angles. Another feature is the traditional series of bulbs that are used over the wall mirrors which also have a dimmer to adjust its light intensity.

Neo-retro style rule for the  fit-out of the Jawed Habib salon by Sync Design Studio

Every space has been treated individually to create a visually appealing experience incorporating elements that are soothing to the eyes has been crafted. The core values have been incorporated through an honest use of materials and rigorous attention to detail that enhances visual appeal. The concept has been developed to make a leisure yet essential outing experience worthwhile in a busy space and private space.

Location Delhi, India
Project Sync Design Studio
Area 93 sqm
Photos courtesy Rohan Dayal

by AN shopfitting magazine no.156 ©

Share this article: