Réel Contemporary Fashion Shanghai.

Réel Contemporary Fashion Shanghai.

📅16 Luglio 2020, 10:46
TESTO ITALIANO

Rhythm, Geometry and Space.

In a second project for Réel in Shanghai, a high-end shopping mall located on West Nanjing Road, Kokaistudios was commissioned to renovate and upgrade its third floor contemporary womenswear department.

Kokaistudios interior design project for Réel

On identifying visibility and layout as particular challenges of the 500sqm space, designers injected layers and partitions into the formerly messy shop floor to create rhythm and pace, and invite discovery.

Kokaistudios interior design project for Réel

Combining a solid core, mineral-inspired PVC, as well as brushed stainless steel finishes, all realized in neutral tones to best showcase the products themselves, the result fits seamlessly within the mall’s wider context, creating continuity and refinement.

Visibility was a key challenge: with sole access to the floor via central escalators, visitors could see the entirety of the space immediately on arrival. Kokaistudios’ solution was to insert gates at regular intervals throughout the space. Spanning the width of the shop floor, these ‘windows of curiosity’ serve several functions: firstly, their robust columns partially block shoppers’ view into the store, thereby piquing curiosity to further explore. Second, alternating gates’ finishes between dark stone cladding and light-colored PVC creates a depth of field, and an attractive order and rhythm.

Kokaistudios interior design project for Réel

Gates’ pillars invite alternative circulations, creating clear indicators of zoning and functionality where previously there was none. The central space is now occupied by cashier desks and fitting rooms, and is flanked by a curated selection of designer brands. Now a key focal point of the overall design, the area’s display tables, pedestals, and surfaces appear as sculptural entities: wrapped in stone-look PVC for crisp, clean corners, volumes of varying sizes are stacked at angles, seemingly emerging from the floor itself. Elsewhere, a combination of voids carved out from pillar blocks, as well as jutting cantilevered beams create useful shelf space. A floor-to-ceiling mirror adds to the geometric complexity of the area.

Kokaistudios’ brief extended to renovating the entrance area to the third floor’s VIP rooms. In order to thematically connect to the wider space, designers sought to echo the rhythm of the main shop floor by way of a corridor of alternating stainless steel surfaces and metal mesh panels, with side-lit white plaster walls behind. Framed by the end of the corridor, the mall’s logo, a ginkgo leaf, realized in brass and positioned above the section’s information desk, becomes a striking design feature of this exclusive area.

Kokaistudios interior design project for Réel

Working within a minimalist color palette and a deliberately limited range of materials, the renovation brings an elegant simplicity to this previously chaotic space. With rhythm and pace created by its staggered gates, or ‘windows of curiosity’, the new design lends order, intriguingly offset by purposefully concealed areas and unexpected angles.

Client Réel Shanghai
Location Shanghai, China
Area 500 sqm
Interior Design  Kokaistudios
Chief Designers Filippo Gabbiani, Andrea Destefanis
Project Managers Ian Yu, Yao Yao
Design Team Jen Xu, Chang Qing
Photos courtesy Dirk Weiblen

by AN shopfitting magazine no.157 ©

Share this article: