WHITE CAVE Retail and Gallery Space in Beijing.

WHITE CAVE Retail and Gallery Space in Beijing.

📅30 Giugno 2021, 11:33
TESTO ITALIANO

White Cave is a retail and gallery space on the first floor of a building surrounded by skyscrapers in central Beijing.

The shop not only sells clothes, but various designer pieces such as furniture and paintings; and has been conceived as a flexible design to accommodate its unique wares, while still being functional.

There is ample room for displaying products in a distinctive way, while a VIP room gives notable customers a futuristic space where they can shop in privacy. The existing all-glass façade has been finessed with a voluminous 1.5 m deep display space that draws passersby in.null

WHITE CAVE Retail and Gallery Space in Beijing

A CAVITY IN THE CITY

Contrasting the mega scale urban space of vast roads and skyscrapers that surround it, the design provides an unexpected escape that offers an inviting and intimate experience. Just as the first recordings of art started within a cave, the aim has been to design a space that encourages you to be creative and imagine alternate possibilities, not just a simple box, but a place where space and body interact with each other in curiosity.

FAÇADE

A display space runs along the façade. To the right of the entrance, it is characterised by a large cavernous opening that draws one’s eye toward the back of the store, offering a glimpse into the interior. To the left of the entrance, the exterior wall is outfitted with instant dimming glass to create privacy when needed.

WHITE CAVE Retail and Gallery Space in Beijing

MAIN SPACE

The interior space is a canvas of white walls and concrete floors, with a ceiling that animates the space. In order to secure as much of the spatial height as possible, the ceiling’s surface swells likes waves, creating high and low areas that organically, and intuitively, conceal piping, such as existing ducts. Lighting is placed within the highest points of the ceiling, creating the appearance of lightwells, as if natural light is pouring into the ‘cave.’

WHITE CAVE Retail and Gallery Space in Beijing

VIP ROOM

The VIP room is located behind the display space along the façade. Through the use of instant dimming glass along the exterior glazing, it becomes frosted, offering a private room for use by VIP customers. When privacy isn’t necessary, it can serve as a large display space that can be seen from outside. It is furnished with silver tufted sofas, accompanied by illuminated glass floors and a tented ceiling, forming an interior that is at once classical, yet futuristic.

WHITE CAVE Retail and Gallery Space in Beijing

WHITE CAVE
Location Beijing, China
Area 236 sqm
Architects 123 architects
Principal Kazushi Miyamoto
Project team Cao Xiyangzi (project architect)
Photos courtesy Jin Weiqi – Kazushi Miyamoto

123 architects

“123 architects” is led by Kazushi Miyamoto. The office started in 2019, and have designed a wide range of projects from the small scale of a furniture to large scale of architectural design.

Kazushi Miyamoto

As the founder and principal of 123 architects in 2019, Kazushi Miyamoto is a Japan born first class architect (Japanese national qualification), holding a Master’s degree in Architecture at the Bartlett of University College London in 2014. Kazushi has work experience at the international architectural companies in Japan and China, in addition he visited at AA Visiting School Seoul Winter, and Bartlett of University College London as a teaching assistant.

by AN shopfitting magazine no.162 ©

Share this article: