COEF Men Store Utrecht

COEF Men Store Utrecht

📅26 Agosto 2021, 13:26
TESTO ITALIANO

With their new shops for clothing brand COEF, Carbon Studio and KUUB utilized the potentials of the location and the new program to the max, in order to create a special shop experience.

They apply subtle combinations of unusual materials, texture, colour and shape. There is a clear contrast between the historical buildings and the new interventions and the two are well balanced: the authentic, familiar versus the friendly contemporary, spectacular.

The COEF-shop is located in Drakenborch at the Oudegracht 114 in Utrecht. Built in the 12th Century, this urban castle is the oldest residence of the Netherlands and a National Monument.

With their new shops for clothing brand COEF, Carbon Studio and KUUB utilized the potentials of the location and the new program to the max, in order to create a special shop experience

CONCEPT

As the building is a monument, walls and ceilings need to stay unrevised. The skew walls however, are dysfunctional. In conclusion the designers made a drastic decision: the whole shop had to ‘emerge’ from the floor. 

Erecting from the floor up also forms the base for the circular design: the shop can be easily dissembled. All applied materials have a low environmental impact and are easy to recycle: untreated metal, recycled leather and marmoleum.

The recurring visual and functional elements are circles and spheres, which refers to the original beam paintwork.

With their new shops for clothing brand COEF, Carbon Studio and KUUB utilized the potentials of the location and the new program to the max, in order to create a special shop experience

DESIGN SYSTEM

All functional elements like installation technique, electrical system and the constructive base, are implemented in the floor. The marmoleum floor has a black steel grid carpet, and this explicit floor forms the aesthetic base for the shop interior. The circular shapes literally soften the steel system. The modular furniture elements are plugged into the floor.

Zones without grid carpet mark the main route and guide visitors to various spaces..

With their new shops for clothing brand COEF, Carbon Studio and KUUB utilized the potentials of the location and the new program to the max, in order to create a special shop experience

THREE SPACES

The principal space is a varied landscape with street-lamps and four meter high furniture pieces in harmony with the architecture. A five meter high sneakerwall – materialised as an inversion of the floor – marks the staircase to the souterrain and leads visitors to the basement vaults.

The ‘master lounge’ is an intense space with a special floor, fireplace, murals and roof construction. The middle counter has a mirrored top, reflecting ceiling and murals. The murals narrate a Romeo and Julliet like story about the dispute between two reigning families Van Drackenborch and Van Oudaen who dominated both sides of the Oudegracht in the 12th Century.

In the dark and low basement vaults, mirrors, glass, white tiles and light lines give a spatial effect. Arching lights accentuate the vault shape and the central island. In this space the colours stay raw in line with the street wear collection that is exposed here. The display island contains various glass layers and mirrors for a transparent and kaleidoscopic product presentation.

With their new shops for clothing brand COEF, Carbon Studio and KUUB utilized the potentials of the location and the new program to the max, in order to create a special shop experience

Location Utrecht, Netherlands
Design Carbon Studio in collaboration with KUUB
Project management Prjct Wrks
Photos courtesy Marten Willemstein

by AN shopfitting magazine no.163 ©

Share this article: