MIT MAT MAMA STORE in Barcelona .

MIT MAT MAMA STORE in Barcelona .

📅08 Luglio 2016, 14:16
TESTO ITALIANO

Architect Román Izquierdo Bouldstridge was commissioned to design a store front for maternity brand Mit Mat Mama in the Eixample District of Barcelona, Spain.

Mit Mat Mama Store Barcelona
The principal idea of the project is to create an atmosphere where the textile products dialogue with an architecture that plays in harmony with nature and light. Plants, furniture and clothes fuse to a natural environment. In the entrance, several dummies under a lemon tree together with the timber ladders and the spiral staircase reflects the main sensation of space.

The vertical rhythm of the ladders, together with the hanging plants, generates a green path that leads in the end to a great mirror that visually duplicates the store. The white steel bars and plants are apparently randomly placed, making a dynamic dance that reminds the notes of a musical score.

The natural movement of the client is thought to first look at the clothes, further on try them in the fitting room and finally, by the mirror, see a projection of himself in this green and dynamic scenery.
Mit Mat Mama Store BarcelonaThe main purpose is to positively influence in the final buying decision of the client by involving himself in a space of nature, clearness and light. The first strategy was to join all the services such as the till, the fitting rooms and the toilet together in a longitudinal line and a loft for storage. The aim was to open up the maximum space for clothing display.

The access to the storage is by means of a white steel spiral staircase, which it is presented as a sculpture from the entrance. This design decision leads to an open, bright, airy space with a height of 4 meters and a direct connection to the street. The shop window is the shop itself. Several wood benches expand the store to the outside, inviting future clients to enter. The street is also the shop
retail design Roman Izquierdo Bouldstridge Mit Mat MamaThe second strategy of the project is to create a modular system that solves all the required functions, meeting the conditions of low budget and restricted construction time. The main structure is two rows of ten ash timber ladders placed perpendicularly to the street with an in-between distance of 1 meter. The floor and ceiling ladder joints are solved by screwed steel plates.

The rungs of the ladders support the white steel bars and the DM wood boards. These elements have a different function depending on the height they are placed; at 40 centimeters, the board is a bench while at 80 centimeters it is a desk for the till. At 160 centimeters, the steel bars are used as clothes hangers while at 200 centimeters they hang fitting rooms curtains. At higher levels, the steel bars hold the plants pots and lighting system.

Architect Román Izquierdo Bouldstridge
Photos courtesy Adrià Goula
by AN shopfitting magazine no.133 ©


 

Share this article: