COUNTERFEIT STUDIO DESIGN TESSUTI’S NEW FLAGSHIP IN LIVERPOOL

COUNTERFEIT STUDIO DESIGN TESSUTI’S NEW FLAGSHIP IN LIVERPOOL

📅23 Novembre 2022, 11:42
TESTO ITALIANO

Spanning 22,000 square feet, Tessuti’s new flagship in Liverpool draws on historic Liverpudlian Architecture, classic italian style and cutting-edge digital moments to set a new benchmark for destination retail.

Flagship Store TESSUTI Liverpool

Counterfeit Studio has designed Tessuti’s newly acquired unique landmark flagship store in the iconic Liverpool ONE. Tessuti’s 37-year history is built on the same passion for sourcing the latest in premium designer brands as its customers. Born out of a desire for self-expression, escapism and aspiration these values are as relevant today as they’ve always been and formed a crucial insight for Counterfeit Studio as a base for its creative response.

“It was clear from the earliest of briefing stages with the client team that any new direction for Tessuti had to resonate deeply with their customer,” commented Founder of Counterfeit Studio Murray Aitken. “To do that, we determined that the solution was to create an adaptive store that could easily showcase launches or activations clearly and authoritatively – a flexible, dynamic and digitally enabled platform to showcase new and established brands.”

Given Liverpool’s unique sense of identity, for this particular site, Counterfeit Studio drew from the city’s rich culture to inform a site-specific tonality. Rather than focusing on obvious references, they delved deep into the city’s history, turning to an iconic architectural landmark for inspiration: the Liverpool Overhead Railway (LOR). Known locally as the ‘Dockers Umbrella,’ the now decommissioned LOR had a host of world firsts, mirroring the inception of Tessuti’s flagship.

The historic structure’s archetypal arch profile became the basis of the architectural language for the store and is replicated around the space as a motif. At the shopfront level, three impressive digital arches are used to link the two-story facade, confidently occupying the generous expanse of glazing.

Around the central escalator void, a large stainless steel ‘lozenge’ is punctuated by arches mimicking the scale of engineering that the LOR represents. The lozenge serves as a striking signature for the store whilst visually drawing consumers’ gaze up to the jewel in the store’s crown, the XL format digital screen in the soffit above a central atrium. Elsewhere the motif acts as wayfinding, signifying key destinations such as fitting rooms or to highlight brands.

Three levels and 22,000 square feet

The 22,000 square feet store is arranged over three levels, two of which are allocated to trading. The ground floor is dedicated to core brand apparel from the likes of Stone Island, Fiorucci, Billionaire Boys Club, Versace, A.P.C, Norse Projects and C.P. Company. Here, six large digital columns are arranged around the central escalator void. These ‘heat zones’ fuse product display and content to provide canvases for brand activations, whilst drawing the consumers’ eye through the store, punctuating the space.

A curved stainless cash desk sits to the rear of the ground floor space highlighted by a crisp line of neon light to clearly demark the service zone. The opposite is a large heat zone, a flexible ‘staging’ to be used for local pop-ups and activations.

Men’s and Women’s fitting rooms are situated on the rear corners of the floor and continue the feel of a premium space, with dedicated VIP rooms for top-tier customers.

The upper floor is accessed via twin escalators leading through the central atrium. Here, clearly defined destinations for Footwear and Accessories divide the space. As with the ground floor, there are several ‘heat zones’ that allow brands’ spaces to tell unique stories.

This level is also home to a 3rd party Sneakers ER space, where customers can bring their footwear and luxury bags to be rejuvenated and repaired, adding to the elevated quality of the store experience. A large cash desk, ‘Click and collect’ station and VIP changing rooms continue the theme of refined service.

Materials such as Terrazzo, Brass and Marble are used throughout both levels, these classical Italian materials, signifiers of timeless style, are juxtaposed with contemporary interventions, digital moments, brushed stainless surfaces and neon accents. Texture and pattern come from rough Stucco surfaces to offset the clean lines of fixtures and furniture suggesting a uniquely modern and aspirational space.

Location Liverpool
Area 2043 sqm
Design Counterfeit Studio
Photos courtesy French & Tye

Counterfeit Studio

Counterfeit Studio is a London based multidisciplinary design agency, with over 20 years experience specialising in interior and architectural design. Underpinned by a love of craftsmanship and the exploration of materials; its work delivers tangible, authentic experiences to better connect people and brands in places and spaces.

by AN shopfitting magazine no.171 ©

Share this article: